Aardige begeleider gezocht!

Iedereen kan wel eens hulp gebruiken!

Ieder mens is uniek en heeft een unieke hulpvraag. Het klinkt cliché maar het is echt waar. In de afgelopen jaren hebben we meer dan 400 begeleidingstrajecten opgestart. 400 unieke verhalen. Natuurlijk komen de thema’s overeen. Maar de achtergrond, de levensfase, het sociale netwerk; het maakt ieder begeleidingstraject uniek.

Daarom zijn we gestart met het vertellen van een aantal van deze verhalen. Zodat jij, als je op zoek bent naar begeleiding, kunt zien dat je niet alleen staat. Zodat je als verwijzer een beeld hebt bij het type vragen die we oppakken en als sollicitant bij wat je kunt verwachten als je bij Vivens Begeleiding aan de slag gaat.

De verhalen zijn echt. De namen en foto’s fictief. Maar zoals je op de foto kunt zien en dat willen we ermee aantonen; het zijn unieke mensen met unieke verhalen. Iedereen kan wel eens hulp gebruiken! Achter iedere voordeur gaat een uniek verhaal schuil.

Dit verhaal gaat over Sanne.

‘Hoi! Ik ben Caren. Jij moet Sanne zijn.’ Ik zie een kleine vrouw met lang haar, ze ziet er verzorgd uit. Ze geeft me een hand en kijkt naar de grond. ‘Dat klopt,’ zegt Sanne enthousiast.

‘Wat een spontane vrouw’, denk ik meteen ondanks dat ze me niet aankijkt. ‘Zou ze het spannend vinden?’ Mijn eerste indruk van Sanne is tijdens deze seconden al gewekt. En haar indruk van mij natuurlijk ook. We gaan zitten, terwijl Sanne koffie pakt vertel ik iets over mezelf. Ik vraag Sanne dat ook te doen.

Sanne heeft zich aangemeld bij Vivens Begeleiding voor ambulante begeleiding en vandaag maken we kennis met elkaar.

Iedereen die zich aanmeldt voor begeleiding van Vivens, kiest zelf de begeleider die bij hem past. Bijvoorbeeld via de profielen op de website en in ieder geval in een persoonlijke kennismaking. Na de kennismaking, besluiten zowel hulpvrager als begeleider, of er voldoende wederzijds vertrouwen is om de begeleiding te starten.

Vivens begeleiding vindt ‘de klik’ belangrijk

Wij geloven dat begeleiding het beste werkt, als je een klik hebt met elkaar. Voor een goede samenwerking is het nodig dat je naar elkaar luistert en bereid bent om iets van elkaar aan te nemen. Ga maar eens na, hoe vind jij het om iets te leren van iemand die je niet aardig vindt?

Daarom staat de begeleidingsrelatie tussen jou en de begeleider centraal. We zijn ervan overtuigd dat dit, naast de werkervaring van de begeleider, de basis is om je zelfredzaamheid te vergroten.

Door jou de keuze te geven, geven we jou de regie en laten we zien dat we oog hebben voor jou. Dat geeft extra motivatie waardoor je beter en sneller je doelen kunt behalen.

Wat zeggen de praktijk en de wetenschap over ‘de klik’?

In de praktijk zien wij dat het maar in ongeveer 2-3% van de gevallen voorkomt dat er geen of onvoldoende basis is om een begeleidingstraject te starten na de eerste kennismaking. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat relatiefactoren (de klik tussen cliënt en behandelaar) voor 30% een rol speelt bij het effect van de behandeling. Ook uit onderzoek blijkt dus dat de klik tussen cliënt en begeleider belangrijk is voor de effectiviteit van de hulpverlening. (Bron: Duncan & Miller, 2000)

Terug naar Sanne. De volgende dag laat ik haar weten dat ik haar graag wil begeleiden. Ook Sanne geeft een GO. We starten de begeleiding, in het vertrouwen dat we allebei gemotiveerd zijn om samen aan de slag te gaan. Dat is voor Vivens Begeleiding de best denkbare basis om samen te werken aan zelfredzaamheid.

Caren Speldekamp, ambulant begeleider bij Vivens Begeleiding regio Twello, Voorst & Deventer

Vorige
Vorige

“Alle partijen wilden graag verandering, maar het lukte hen niet”. 

Volgende
Volgende

Veel bereikt in een korte tijd